Quote:
Za vsako spremembo je potrebno zavreči popolnoma dober čip, ravno to je problem 'centralizacije'.
Ker .... ?
To meni ni jasno. Pinout je standarden, napajanje standardno, vsi Input output pini so standardni in bodo taki tudi ostali.
DVI, VGA, HDMI, USB, SATA, PCIe in podobna periferija se kaj dosti ne bo spreminjala in to je tudi edini način da se začne glupa industrija končno držati standardov ter jih vsaj poizkusiti nadgrajevati, ne pa menjati kot gate (čeprav tudi tega nekateri ne počno

Če 'CPU' ne podpira teh nadgradnenj, npr nima indegrirane grafične kartulje, so pač ti porti neaktivni.
Socket 7 je P1 in P1 MMX.
Lej kako je bilo s S370 in Slot 1, isti shit, samo da so 'porihtali' da ja nebi mogel lavfati S370 cpuje z navadnim slotketom.
In Slot 1 bi bil danes FTW, gor bi zmetali celotni CPU buck konverter, na drugo stran pa DDR2,3 reže, podobno kakor ima ASRock AM2 upgrade card (majke mi, zakaj sem ga dal dalje).
Pa vmes je bilo še cel kup CPU adapterjev.
Pa socket 423 v socked 478
Na socket 5, kjer so pasali tudi P1 si lahko gor narukal tudi AMDk6-2 z adapterjem.
Iste kolobocije so bile potem s dothani, 479 - 478 adapter, pa tega sranja je še in še.
Pa če vas tako skrbijo nadgradnje pa na board napopaš 5x20 pinski adapter za vse raznorazne drobnarije ki ti padejo na pamet, na CPU pa našopaš dodatnih 100 pinov.
Lifetime take plate bi bil ziher lahka 10 let, če ne še več. CPU VRM se da tako nadgraditi da bo še za nekaj naslednjih generacij. Samo poglejte kak je z AM2, kjer je pameten planning omogočil da lahko tudi današnje proce uporabljate v starih platah.
Čipov se pa stran ne bo metalo, ker je vse ena te ista generacija. Če ne drugega si boš sestavil komp za torr za drobiž.
Cena plate bi bila komot 50% nižja kakor sedaj, saj gor nebi rabil praktično nič aktivnega čiperaja, razen rama, je samo PCB s konektorji.
Nimaš več nb ali sb, 2 čipa manj, 2 napajalna sklopa manj.
Za ta keš pa gor nabiješ kake 6 sata konektorjev več. Lahko si privoščiš še enega na IDE, gor pa nacopaš konektorje za COM in Paralelca za res obsolete naprave.
LAN je že dolgo samo konverter nivojev in tisti čip v bistvu ne počne nič pametnega.